Контрол над хлебарките в апартамента

Рядко човек, който види хлебарка, няма да изпитва шок или отвращение. Тези насекоми са носители на вируси и бактерии, развалят храната и околните предмети, чрез продукти на жизнената си дейност. Хлебарките, също така причиняват чревни заболявания и алергии.

И, все пак, не се паникьосвайте, когато намерите такъв обитател в собствения си дом, защото информацията за това как да се справите с хлебарки в апартамент не е тайна. Тя част от споделения опит и някои съвети, дадени ни от ПРЕВЕНТА.BG.

За да проведете ефективна борба, срещу хлебарки в апартамента, достатъчно е да използвате няколко съвета, които са представени в тази статия.

Основните начини за борба с хлебарки в апартамента

Общите начини за контрол над хлебарки включват химични продукти. Такива могат да бъдат закупени специализирани магазини и ветеринарни аптеки. Тези лекарства за хлебарки се представят под формата на различни гелове, капани и аерозоли, прах или таблетки. Някои от тях са предназначени да унищожават хлебарките, т.е. след тяхната употреба насекомите умират. Други им помагат да се плашат и да бягат от дома, без да умират.

Гелове

Инсектицидните гелове се използват успешно на практика. Те са доста ефективни и лесни за употреба. Такива гелове се продават в туби, подобни на спринцовки и са напълно лесни за употреба.

Геловете принадлежат към средствата за унищожаване на хлебарки и като правило позволяват да се отървете от насекомите завинаги. Малко количество гел, приблизително капка по капка, се разпределя по периметъра на стаята и се оставя за период от три до седем дни. В края на този период хлебарките ще изчезнат. Когато избирате отровен гел, трябва да обърнете внимание на производителите на различните марки.

Аерозолите

Аерозолните средства за хлебарки се използват за пръскане на местата, където обитават самите насекоми. Такива места включват пролуки между первазите и стената, ъглите на вратите, местата между задната стена на мебелите и стената на помещението и др. Борбата срещу хлебарки в апартамента с помощта на аерозолни агенти трябва да се провежда много внимателно, защото в крайна сметка хлебарките развиват имунитет към тях.

Електронни устройства срещу хлебарки

Химикалите са доста ефективни по отношение унищожаването на хлебарки. След известно време хлебарките насекомите могат да се върнат. Най-често това става, когато мине действието на химикалите. Съвременните средства за борба с хлебарки и други насекоми включват електронни капани и електронни ултразвукови устройства.

Има и усъвършенствани модели електронни отблъскващи устройства и те са комбинация от електромагнитно поле и ултразвук. Такъв инструмент е в състояние да генерира електромагнитно поле, което в съчетание с ултразвук се отразява негативно на нервната система на насекомите, причинявайки дискомфорт. Това ги кара да напуснат.

Ефектът от такива устройства не е очевиден веднага. Ефективността на този метод е силно противоречива, тъй като различните производители използват леко различни конфигурации на устройствата. Този метод е подходящ само за превантивни цели, ако няма сериозно струпване от насекоми.

Борба с хлебарките, чрез народни средства

Случва се така, че по някаква причина собствениците на жилища, да не могат да използват химически или електронни средства за борба с хлебарки. Това, най-често става, когато в жилището има малко дете или домашен любимец. Следователно логичният въпрос е как да се отърват тогава от хлебарки в апартамент с народни средства.

Най-често срещаният и ефективен метод за унищожаване на хлебарки е рецепта, използваща борна киселина. За да приготвите „лакомството“ ще ви трябва борна киселина, вода, малко брашно, захар и яйца. Всички съставки се вземат в равни пропорции и се смесват добре. В резултат на това трябва да получите гъсто тесто. От него се правят малки топчета и да се подреждат по периметъра на стаята.

За по-голям ефект трябва да изключите достъпа на хлебарки до вода. Смята се, че борната киселина изсушава вътрешността на насекомите, а липсата на източници на влага причинява дехидратация и ускорява унищожаването на насекомите.

Услуги на фирма по ДДД срещу хлебарки

В някои случаи процесът на борба с хлебарките е най-добре да бъде доверен на професионалистите. Във всеки град има услуги на фирми по ДДД за унищожаване на хлебарки. Те имат не само голям опит, но и необходимите инструменти и умения за справяне с всякакъв вид насекоми. Наемайки такива услуги, може да сте сигурни, че насекомите вече няма да ви притесняват. Основното е да се спазват препоръките от експерти: преди и след дезинсекция.

Източник: preventa.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *