Как дървениците се разпространяват из целия апартамент

Ако сте се чудили, как се разпространяват дървеници в апартамент или друга замърсена стая, веднага ще разясним тази тема. Насочваме вниманието ви към дървениците в засада, за да знаете и кога и как да планирате своето пръскане за дървеници:

Ако знаете със сигурност или просто подозирате, че дървениците са попаднали във вашия апартамент и искате да знаете колко бързо ще се размножат и след колко време броят им ще нарасне значително, ви съветваме да прочетете информацията по-долу. Тази информация ще ви помогне да планирате правилно мерките за унищожаване на дървеници, като вземете предвид скоростта на тяхното размножаване и разпространение в стаята.

Размножаване на дървеници

Мъжката дървеница опложда женската, чрез травматично осеменяване. Това ще рече, че мъжката пробива корема на женската и инжектира семенната си течност. Спермата, която е попаднала вътре, може да се съхранява дълго време в едно от така наречените отделения. Това позволява на женската да запази семенния материал на мъжкия за дълго време, например, когато възникнат неблагоприятни условия на съществуване, по време на глад. И само когато женската е пила прясна кръв, семенният материал на мъжкия индивид преминава, през хемолимфата до образуващите се яйца.

При нормални условия, женските снасят около пет яйца на ден. Те, през целия си живот (до 12-14 месеца) могат да снасят до петстотин яйца. Цикълът на развитие на буболечка от яйце до ларва и след това до възрастно състояние (Imago) при нормални условия е около 40 дни. При неблагоприятни условия на развитие, дървеницата може да узрее в рамките на 90 или дори 100 дни.

Въз основа на информацията по-горе можем да изчислим, че популацията на дървеници в стая с благоприятни условия за съществуването може да се удвои на всеки 7-14 дни, което ще позволи за доста кратко време да се засели във всички помещения и да започне да мигрирате към съседните.

Скоростта на разпространение на дървеници в стаята, зависи главно от наличието на храна. Ако за дребните насекоми има възможност да се хранят редовно, те се размножават бързо и размерът на цялата популация се увеличава бързо. Когато има много от тях, човек, започва да ги забелязва и намира местата им за натрупване. Често в процеса на търсене се нарушава спокойствието на техния подслон и започват активно да пълзят из стаята, в търсене на нови места за подслон. По този начин, неумелата човешка дейност в процеса на откриване на дървеници може да доведе до ускоряване процеса на тяхното разпространение в стаята.

Този процес може да бъде описан по следния начин:

  1. Първи ден – Дървениците навлизат в стаята. Тогава, все още са малко и никой не ги забелязва.
  2. Изминават 2-3 седмици и дървениците започват да хапят човек и след като пият кръв, снасят яйца на местата си за натрупване (остават няколко мехури или пъпки на мястото на ухапването. Не са сериозни щетите, но достатъчно сърбящи и дразнещи).
  3. На 1-1,5 месеца – има повече дървеници, ухапванията се появяват по-често и по-редовно (човек започва да се изнервя, да проучи възможните причини за надраскване, започват първите търсения в източника на ухапвания, увеличава се вероятността за намиране на дървеници).
  4. Отнемане на 2 месеца или повече. Популацията на дървеници е нараснала значително. Ухапванията се появяват редовно (източникът на ухапванията е открит, предприемат се мерки за борба с дървениците).

В заключение: колкото по-скоро се открие заразата в стаята с дървеници и колкото по-скоро се вземат мерки за тяхното унищожаване, толкова по-лесно ще се справим с този бич.

Популацията от дървеници, открити през първия месец, след заразяването, в повечето случаи се унищожава в резултат на първия, правилно извършен контрол на вредителите. В пренебрегвани случаи, когато дървениците не са отровени в продължение на месеци и техните популации са имали възможност да се развиват спокойно за дълго време, са необходими две или повече дезинсекционни обработки на помещенията за ефективното им унищожаване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *