Защо старите телевизори са толкова обикновен отпадък

С навлизането на аналоговата към цифрова телевизия настъпи голяма промяна. Милиони стари телевизори веднага станаха излишни. Местните уебсайтове за новини и устойчивост призоваха хората да не изпращат перфектно функциониращи телевизори на депото, но това всъщност не спира потока. Тъжната истина е, че голям процент от телевизорите сега седят на сметища, центрове за рециклиране и съвети, въпреки че всъщност не са показали сериозни грешки.

За съдействие по оползотворяване на отпадъците търсете bulkom.com.

Много местни съвети създадоха литература, която обясняваше възможностите на хората, като най-вече ги информира, че трябва да занесат телевизорите си в местния център за рециклиране. Това, което би трябвало да направят, е да се даде приоритет на повторното използване и да се изтласка дневния ред на цифровите кутии за преобразуване, просто и ефективно решение, което означаваше, че повечето стари телевизори могат да продължат да носят радост у домовете на хората.

Какво може да се направи?

За старите телевизори създадохме уникални партньорства със специализирани рециклиращи машини, за да сме сигурни, че материалите, независимо дали са токсични или не, могат да бъдат възстановени и рециклирани от тези устройства.

Това означава, че когато рециклираме стар телевизор:

Можем да възстановим дърво, пластмаса и метал от рамката и корпуса;

Можем да възстановим стъклото от екрана;

По същия начин да възстановим ценни за метали като мед, злато, сребро и платина;

да възстановим живак от LCD екрани за рециклиране

и безопасно да отделим оловни и безоловни газове от CRT.

Пластмасата и рамката се балират и продават в рециклиращата индустрия, както и стъклото, което се натрошава и продава. Скъпоценните метали от операционната система се извличат внимателно, събират се и след това се продават на търговци. LCD екраните се демонтират внимателно и всеки компонент се извлича за рециклиране и продажба.

Рециклирането на CRT е най-сложното!

Когато мислим за стар телевизор, вероятно изглежда нещо като изображението по-долу. Cathode Ray Tubes са технологията, която стои зад тези стари единици, давайки светлина на екраните. Техният път за рециклиране е по-загадъчен от останалите материали, особено ако тези CRT съдържат гадни химикали, които са отровни за хората.

CRT инсталацията за рециклиране използва електрически заредена лента с гореща тел, която се поставя около екрана, за да отдели фунията (оловното стъкло) от панела (прозрачното стъкло). Фосфорният прах се отстранява от панела, чрез вакуум и се изпраща за възстановяване на редкоземни елементи. След това фуниевото стъкло се изпраща за по-нататъшно третиране за отделяне и възстановяване на оловния метал.

По време на процеса на рециклиране на олово стъклената тръба на фунията се поставя с лице надолу, върху грамофон, докато лазерният резач отрязва частично своята дебелина. Процесът отнема до 90 секунди, но ако вземете предвид, че повече от 50% от стар телевизор са CRT, а около 65% от тези CRT са съставени от олово, трябва да се свърши значителна работа!

Тук може да видите и за почистване на двор с боклуци и храсти в София и селата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *